foto

DOMOWA WĘDLINA
Składniki:
pierś z indyka,
3 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki octu balsamicznego,
1 łyżka miodu,
3 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka mielonego kminku,
½ łyżeczki cząbru,
½ łyżeczki rozmarynu,
3 ziela angielskie,
3 liście laurowe
Sposób przygotowania
Przyprawy rozgniatamy w moździerzu. Ocet, sos, oliwę i miód mieszamy razem. Dodajemy przyprawy. Smarujemy marynatą pierś z indyka i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia pieczemy ok. 45 minut w 180°, po czym wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Kroimy na zimno w cienkie plastry.

Mówi się, że dzieci nie lubią wołowiny bo jest za twarda. Za to dzieci uwielbiają hamburgery! A jakie hamburgery są najlepsze? Wołowe! Z prawdziwego, soczystego kawałka wołowiny, najlepiej zmielonego w domu.

DOMOWE BURGERY WOŁOWE
Składniki:
½ kg wołowiny (antrykot),
1 mała cebulka (biała lub czerwona),
2 ząbki czosnku,
2 łyżki musztardy Dijon,
1 jajko,
garść posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz
DODATKI:
kilka plastrów sera cheddar,
świeży pomidor,
sałata,
jajko sadzone,
bułki z sezamem
SOS:
1 łyżka miodu,
2 łyżki musztardy,
1 łyżka oliwy,
1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania
Mięso mielimy w maszynce. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wbijamy jajko, posiekaną natkę pietruszki, dodajemy musztardę, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy burgery (większe od bułek, bo w trakcie smażenia skurczą się).
Smażymy na patelni grillowej z obu stron po około 3 minuty.
Składniki na sos mieszamy razem w miseczce.
Bułki podgrzewamy kilka minut w piekarniku. Wkładamy do nich sałatę, pomidor, hamburger, ser. Polewamy sosem. Na to kładziemy sadzone jajko i przykrywamy drugą częścią bułki.