foto

DOMOWE PALUSZKI RYBNE
Składniki:
filet z białej ryby,
1 cytryna,
garść posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól,
cząber,
jajko
NA PANIERKĘ:
100 g otrąb owsianych,
30 g parmezanu,
100 g pokruszonych płatków migdałowych,
100 g sezamu,
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Sposób przygotowania
Rybę filetujemy i kroimy na paluszki. W misce mieszamy sok z cytryny, oliwę z oliwek, posiekaną natkę pietruszki. Rybę marynujemy przez pół godziny. Wyjmujemy z marynaty, obtaczamy w jajku, następnie w panierce i układamy na papierze do pieczenia. Spryskujemy oliwą. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut na złoty kolor.

PASTA z SARDYNEK w PORTUGALSKIM STYLU
Składniki:
1 puszka sardynek (125 g),
2 łyżki majonezu,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 mała cebulka,
garść posiekanej natki pietruszki,
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
Sposób przygotowania
Cebulkę drobno siekamy, sardynki rozgniatamy widelcem. Całość mieszamy, dodając oliwę, majonez i natkę pietruszki. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem.