foto

Ziemniaki i marchewka niemal codziennie goszczą na naszych stołach. Jak uatrakcyjnić ich wykorzystanie?

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
Składniki:
ok. 1,5 kg ugotowanych ziemniaków,
500 g mielonego mięsa indyczego,
2 marchewki,
2 niewielkie cebule,
2 ząbki czosnku,
1 czerwona papryka,
1 kartonik krojonych pomidorów,
½ łyżeczki musztardy,
½ łyżeczki ziół prowansalskich,
1-2 łyżki masła,
oliwa do smażenia,
sól i pieprz,
opcjonalnie: garść tartego parmezanu lub żółtego sera
Sposób przygotowania
Ugotowane ziemniaki ubijamy na puree z dodatkiem łyżki masła.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso, dokładnie mieszamy. Marchewkę i brukselkę ucieramy na tarce o grubych oczkach, wsypujemy na patelnię. Paprykę kroimy w drobne kawałki i również wsypujemy na patelnię. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przykrywamy patelnię pokrywką, zmniejszamy moc palnika i dusimy pod przykryciem ok. 10-15 minut, często mieszając. Na końcu dodajemy pomidory i przyprawy. Dusimy jeszcze ok. 5 minut.
Gotowy sos mięsny przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na sosie układamy łyżką puree ziemniaczane, wyrównujemy. Wierzch można posypać opcjonalnie jeszcze wiórkami masła i parmezanem.
Zapiekamy w temp. 190° przez około 30 minut, do momentu, aż ziemniaki się zarumienią i utworzą na powierzchni chrupiącą skórkę.

BABKA DROŻDŻOWA z ZIEMNIAKAMI
Nie wszyscy wiedzą, że babka drożdżowa może być wzbogacona gotowanymi ziemniakami. Dzięki temu nie wysycha tak szybko, jest bardzo wilgotna i mięsista.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej,
2-3 ugotowane ziemniaki,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
¾ szklanki cukru pudru,
¾ szklanki mleka,
3 żółtka,
100 g stopionego masła,
otarta skórka z cytryny,
garść rodzynek,
3 dag świeżych drożdży lub 1 op. suchych
Sposób przygotowania
Ziemniaki rozgniatamy na puree. Ze świeżych drożdży przygotowujemy rozczyn: mieszamy je z niewielką ilością mleka i łyżeczką cukru oraz łyżką mąki, odstawiamy na 15 min. Z pozostałych składników wyrabiamy ciasto, na samym końcu wlewając rozpuszczone masło.
Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160° przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).