foto

Okazuje się, że warzywa w puszkach mogą być znakomitym komponentem wielu smacznych i pożywnych dań.

HUMMUS z CIECIERZYCY w PUSZCE
Składniki:
2 puszki ciecierzycy,
2-3 łyżki pasty Tahiti,
2 ząbki czosnku,
1/3 szklanki oliwy,
½ szklanki wody (może być ta z puszki)
DODATKI:
słodka papryka, sok z cytryny, uprażone ziarna sezamu
Sposób przygotowania
Składniki miksujemy na gładką masę. Podajemy jako pastę np. do chleba z dowolnymi dodatkami.

BEZA bez JAJEK
Składniki:
140 ml wody z ciecierzycy z puszki,
220 g cukru,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Sposób przygotowania
Wodę z cieciorki ubijamy jak białka jajek. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Wyciskamy beziki na blachę. Pieczemy (suszymy) w temp. 130° co najmniej przez 1 godzinę, a najlepiej dłużej – do momentu, aż bezy będą suche i twarde.