foto

Jak wykorzystać zioła w dziecięcym jadłospisie? Natalia Wiszniewska podpowiada...

ZIOŁOWE KOSTKI
Ziołowe kostki pikantne
Składniki:
świeże zioła: rozmaryn, oregano, bazylia,
papryczka chili,
2 ząbki czosnku,
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Zioła drobno siekamy, nakładamy do pojemniczków na lód do ½ pojemności. Kroimy w bardzo drobną kostkę papryczkę oraz czosnek. Nakładamy na warstwę ziół. Zalewamy oliwą z oliwek.

Kostki ziołowo-cytrynowe
Składniki:
świeże zioła: majeranek, koperek, mięta,
skórka otarta z cytryny,
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Zioła drobno siekamy, nakładamy do pojemniczków na lód do ½ pojemności. Skórkę otartą z cytryny nakładamy na warstwę ziół. Zalewamy oliwą z oliwek.

Kostki prowansalskie
Składniki:
świeże zioła: tymianek, bazylia, zielona pietruszka,
domowy rosół
Sposób przygotowania
Zioła drobno siekamy, nakładamy do pojemniczków na lód. Zalewamy rosołem.

AROMATYCZNE MASEŁKA
Masło czosnkowe
Składniki:
2 główki pieczonego czosnku.
200 g masła,
sól do smaku

Masło ziołowe
Składniki:
200 g masła,
bazylia,
pietruszka,
oregano,
skórka cytrynowa
sól

Masło żurawinowe
Składniki:
200 g masła,
1 łyżka miodu,
½ łyżeczki cynamonu,
½ szklanki suszonych żurawin
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki miksujemy w blenderem. Zawijamy w pergamin i rolujemy. Chłodzimy w lodówce, a następnie kroimy w plastry.