foto

Oto kolejna kulinarna propozycja Natalii Wiszniewskiej – domowy makaron i makaronowe pucharki na słodko i na słono…

DOMOWY MAKARON – KOKARDKI
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej, >
3 jajka, >
1 łyżeczka soli, >
½ kubka przegotowanej wody >
Sposób przygotowania
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wyrabiamy je na stolnicy co najmniej przez 5 minut, aż będzie zwarte i elastyczne, przy czym dość twarde. Odrywamy kawałek i rozwałkowujemy bardzo cienko. Zwykłym nożem lub za pomocy radełka kroimy ciasto na grube paski, a następnie dzielimy je na prostokąty. Każdy prostokąt sklejamy w środku, łapiąc górny i dolny brzeg. W ten sposób tworzymy kokardki.
Zagotowujemy wodę z łyżeczką soli i łyżeczką oliwy. Gotowe kokardki wrzucamy na wrzątek i gotujemy maksymalnie przez 3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy do przestudzenia.

PUCHAREK na SŁODKO – makaron z pieczonym jabłkami
Składniki:
2 łyżki ugotowanego makaronu,
2 jabłka,
½ łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka wiórków kokosowych,
1 łyżeczka brązowego cukru,
1 łyżka masła,
liście świeżej mięty do dekoracji
Sposób przygotowania
Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na większe kawałki. Przekładamy do naczynia do zapiekania, posypujemy cynamonem, wiórkami kokosowymi i cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190° i pieczemy przez 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.
Nakładamy do pucharków porcję makaronu, dodajemy kilka upieczonych jabłek, polewamy roztopionym masłem. Można ozdobić liśćmi świeżej mięty.


PUCHAREK na SŁONO – makaron z oliwkami, mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
2 łyżki ugotowanego makaronu,
5 pomidorków koktajlowych,
3 duże oliwki,
5 minikuleczek sera mozzarella,
kilka listków świeżej bazylii
SOS VINEGRET:
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżki oliwy z oliwek,
szczypta soli
Sposób przygotowania
Pomidorki kroimy na pół, oliwki – w krążki. Składniki na sos dokładnie mieszamy. Do pucharków nakładamy makaron wraz z oliwkami i kulkami sera. Listki bazylii rwiemy na mniejsze kawałki i również dodajemy do sałatki. Polewamy sosem, lekko mieszamy i na koniec dekorujemy świeżą bazylią.