foto

PLACUSZKI z KASZY GRYCZANEJ
Składniki:
1 woreczek (100 g) kaszy gryczanej, ugotowanej,
2 jajka,
50 g tartego parmezanu,
2-3 łyżki mąki,
olej do smażenia,
100 g boczku, pokrojonego w kostkę,
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Ugotowaną, zimną kaszę wsypujemy do miseczki. Wbijamy jajka, dodajemy parmezan, kostki boczku, doprawiamy solą i pieprzem, potem dokładnie mieszamy. Dosypujemy mąki, by masa nie była zbyt rzadka.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

KOKTAJL BANAN-KIWI
Składniki:
1 litr maślanki,
3 duże banany,
2 owoce kiwi.
6 listków świeżej mięty,
3 listki świeżej bazylii,
2-3 łyżki cukru lub miodu
Sposób przygotowania
Maślankę przelewamy do miski. Dodajemy liście mięty i bazylii oraz pokrojone w plastry banany i kiwi. Dosypujemy cukier. Całość miksujemy, aż uzyskamy jednolity koktajl.