foto

Kolejna pomysły na smakowite drugie śniadania.

Miniquiche
Składniki:
200 g malutkich pieczarek,
100 g świeżych liści szpinaku,
1 ząbek czosnku,
4 jajka,
2-3 łyżki słodkiej śmietany,
1 łyżka masła,
garść startego, francuskiego sera żółtego,
4 łyżki oleju słonecznikowego do podsmażenia,
sól do smaku,
szczypta gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
Pieczarki dokładnie szorujemy i kroimy na połówki. Na patelni rozgrzewamy masło z dwoma łyżkami oliwy, wyciskamy ząbek czosnku i podsmażamy dwie minuty. Następnie dodajemy umyte liście szpinaku, ustawiamy niewielki ogień i smażymy około 5 minut, czekając, aż liście „zwiędną” i zmiękną, lecz nie stracą jędrności i koloru, a płyn odparuje (jeśli po tym czasie płynu będzie nadal sporo, to po prostu go odlewamy). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Pokrojone pieczarki smażymy na osobnej patelni z dwoma łyżkami oleju przez 5- 7 minut. W niewielkiej misce skłócamy jajka ze śmietaną. W większej misce łączymy wszystkie przygotowane wcześniej składniki, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Nagrzewamy piekarnik do 190° C. Foremki na babeczki lub muffinki wypełniamy mieszanką do 2/3 wysokości i pieczemy przez kwadrans.

Krewetki na słodko
Składniki:
100 g dużych krewetek,
2-3 łyżki oleju z oliwek,
sok z ½ cytryny,
starta skórka cytrynowa,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki miodu, sól do smaku
Sposób przygotowania:
Krewetki rozmrażamy i oczyszczamy. Mieszamy składniki marynaty. Wkładamy do niej krewetki i odstawiamy do lodówki, co najmniej pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy i smażymy po minucie z każdej strony, aż nabiorą lekko różowego koloru.

Plastry pomidorów z parmezanem
Składniki:
1 duży pomidor pokrojony w plasterki,
garść tartego parmezanu,
przyprawy: bazylia i oregano (mogą być z torebki),
oliwa z oliwek do spryskania.
Sposób przygotowania:
Pomidory kroimy na grube plastry, solimy, posypujemy ziołami. Na koniec nakładamy parmezan. Całość spryskujemy oliwą.
Pieczemy około 15 minut.