foto

Tym razem propozycja dla dzieci, które uwielbiają naleśniki i chętnie jedzą arbuzy oraz melony.

Razowe naleśniczki razowe z bananem i kremem czekoladowym, zrobionym z avocado
Składniki:
kilka krążków naleśników z dodatkiem mąki razowej,
1 banan,
1 miękkie awokado,
2 – 3 łyżki gorzkiego kakao,
2 – 3 łyżki syropu z agawy,
2 – 3 łyżki mleka, szczypta soli
Sposób przygotowania:
Awokado blendujemy, dodajemy kakao, syrop z agawy, mleko. Dokładnie mieszamy.
Naleśniki nadziewamy kremem i plasterkami banana, zawijamy.

Kulki z arbuza lub melona, przełożone liśćmi świeżej bazylii
Składniki:
¼ arbuza lub melona,
kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Wydrążamy arbuz lub melon za pomocą łyżki , tworząc arbuzowe lub melonowe kulki. Układamy w pudełku naprzemiennie z listkami bazylii.

Pieczone minimarcheweczki z miodem
Składniki:
150 g małych marchewek,
1 łyżka miodu,
1 łyżka oliwy,
łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka utartego korzenia imbiru,
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Z miodu, oliwy, soli i soku z cytryny przygotowujemy sos. Na końcu dodajemy świeżo utarty imbir. Marchewki wsypujemy do miski i mieszamy dokładnie z powstałą marynatą. Odstawiamy na kwadrans.
Po tym czasie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temp. 180 ° C, przez ok. 30 minut, do miękkości.