foto

I kolejne przepisy na smakowite przekąski, które można przygotować dziecku na drugie śniadanie do szkoły.

Krążki pumpernikla z parówkami i pastą z buraka
Składniki:
PASTA z BURAKA:
1 niewielki burak,
2 łyżki czerwonej fasoli z puszki,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
1 kiszony ogórek, sól do smaku
Sposób przygotowania:
Burak kroimy w ćwiartki (lub na pół), zawijamy w aluminiową folię i pieczemy przez około godzinę w temp. 180° C stopni. Studzimy, obieramy, przekładamy do misy miksera. Dodajemy fasolę i blendujemy na gładką masę. Ogórek ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do pasty wraz z jogurtem. Wszystko mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.
Parówki kroimy w plasterki. Krążki pumpernikla smarujemy pastą, układamy plasterki kiełbasek.

Batonik granola
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych,
2/3 szklanki suszonych żurawin,
½ szklanki orzeszków ziemnych,
½ szklanki ziaren słonecznika,
1 szklanka nasion dyni,
½ szklanki migdałów w płatkach,
½ szklanki wiórków kokosowych,
1 łyżeczka cynamonu,
½ szklanki miodu,
2 dojrzałe banany,
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
Wszystkie nasiona, ziarna i wiórki wsypujemy do miski. Banany rozgniatamy widelcem na papkę, dodajemy do miski. Wlewamy miód, doprawiamy cynamonem i wszystko mieszamy.
Masę wykładamy na blachę do pieczenia, wysłaną papierem. Pieczemy w temperaturze 180° C przez ok. 20 min., aż ciasto się zarumieni.
Następnie studzimy, kroimy na batony i smarujemy je czekoladą, rozpuszczoną w wodnej kąpieli.