foto

Mamy dla Państwa kolejne propozycje na drugie śniadania, które można przygotować dziecku do szkoły. Tym razem są to: wrapy z pszennej tortilli, przełożone żółtym serem, szynką i pastą z avocado oraz naturalny jogurt z borówkami amerykańskimi i owsiane ciasteczka.

Wrapy z tortilli
Składniki:
1 tortilla pszenna,
1 – 2 plasterki szynki,
2 – 3 plasterki żółtego sera,
PASTA Z AWOKADO:
1 awokado,
sok z ½ cytryny
Sposób przygotowania:
PASTA: miąższ avocado przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy mały ząbek czosnku, solimy i pieprzymy. Rozsmarowujemy na wrapie.
Następnie układamy plastry żółtego sera i szynki. Całość zawijamy w rulon, a następnie kroimy na kilkucentymetrowe, małe ruloniki. Układamy je płasko w pudełku.

Borówki
Borówki wsypujemy do pojemniczka, obok wstawiamy jogurt.

Ciastka owsiane
Składniki:
½ szklanki płatków owsianych,
garść suszonych żurawin,
1 banan,
2 – 3 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane i suszone żurawiny mieszamy z miodem i rozgniecionym bananem. Robimy kulki, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, przyklepujemy dnem szklanki.
Pieczemy ok. 10-15 minut w 180°, aż nabiorą złocistej barwy.