foto

Podpowiadamy, jak przygotować smaczne i pożywne przekąski, doskonałe na drugie śniadanie do szkoły… Proponujemy: „sushi” z banana, lekko słonego masła orzechowego i preparowanego ryżu, „cukierki” z marchewki i żółtego sera, owocowe „szaszłyki” i minipizze bianche – zamiast kanapek.

„Sushi” z banana
Składniki:
1 banan,
2-3 łyżki masła orzechowego,
1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego (można zastąpić preparowanym ryżem)
Sposób przygotowania:
Obieramy banan, w całości smarujemy go masłem orzechowym i posypujemy preparowanym ryżem. Kroimy na grube krążki i układamy w pudełku.

„Cukierki” z marchewki i sera żółtego
Składniki:
1 ugotowana marchew (grubsza),
2-3 plastry sera żółtego
Sposób przygotowania:
Marchew kroimy na talarki. W środku każdego talarka wycinamy małą foremką kształty np. gwiazdki lub serduszka. Tą samą foremką wycinamy kształt w plasterku żółtego sera. Tak wyciętą formę z sera wkładamy do dziurki w talarku marchewki.

„Szaszłyki” z owoców
Składniki:
2-3 plastry ananasa,
winogrona,
truskawki… dowolne owoce
Sposób przygotowania:
Plastry ananasa kroimy w trójkąty. Winogrona przekrawamy na pół. Truskawki również dzielimy na pół. Nadziewamy na zmianę ananasa, winogrono i truskawkę.

Minipizze
Składniki:
300 g mąki pszennej,
25 g świeżych drożdży,
4-5 łyżek oliwy z oliwek,
½ łyżeczki soli,
1 szklanka ciepłej wody,
na wierzch: oliwa do posmarowania, rozmaryn lub inne ulubione zioła
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Ciasto na pizzę rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółeczka. Smarujemy oliwą z oliwek, można posypać lekko rozmarynem. Pieczemy 10 minut w piekarniku. Gotowe krążki układamy w pudełku.