burgery-z-fasoli-naprawde-sa-pyszne-fot-artur-wyrzykowski

Proponujemy przepis na pyszne burgery bez grama mięsa…

BURGERY z CZERWONEJ FASOLI
Składniki:
puszka czerwonej fasoli (400 g),
1 jajko,
natka pietruszki,
ząbek czosnku,
2-3 łyżki bułki tartej,
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
sól i pieprz do smaku,
4 bułki (hamburgerowe lub zwykłe),
4 liście zielonej sałaty,
pomidor lub ogórek kiszony zielona cebulka,
jogurt naturalny,
oregano (z torebki),
oliwę do smażenia
Sposób przygotowania: Fasolę odcedzamy na durszlaku, przesypujemy do miski i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy, wbjamy jajko. Wyrabiamy ręką. Na końcu dosypujemy bułki tartej.
Smażymy na oliwie z obu stron. Odkładamy na papier kuchenny, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
W osobnej miseczce mieszamy jogurt z oregano, wciskamy ząbek czosnku (opcjonalnie), solimy.
Przekładamy do niewielkiego naczynia, jako dodatek do burgera.
Bułki przekrawamy, podgrzewamy. Wkładamy sałatę, ogórek, burger, polewamy sosem jogurtowym.