dzieci-lubia-chrupac-fot-artur-wyrzykowski

Dzieci lubią zjesć coś między posiłkami. Proponujemy smaczną, zdrową i chrupiącą przekąskę...

PALUSZKI GRISSINI:
Składniki:
120 g mąki (ok. ¾ szklanki),
½ łyżeczki drożdży instant,
½ łyżeczki cukru,
½ łyżeczki soli,
1/3 szklanki wody,
2 łyżeczki oliwy + 1 łyżka do posmarowania ciasta,
1 białko,
sól morska i rozmaryn
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zagnieć. Uformuj kulę, posmaruj ją łyżką oliwy i odłóż do miski na godzinę do wyrośnięcia. Miskę przykryj ściereczką.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek grubości pół centymetra. Ostrym nożem potnij go na paski szerokości pół centymetra.
Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp solą morską i rozmarynem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200-220 stopni ok. 10-12 minut.