fot-artur-wyrzykowski

Dzieci uwielbiają żelki. Te kupione w sklepie zawierają sztuczne barwniki i tak naprawdę nie do końca wiadomo, co jeszcze. Lepiej więc zrobić ten dziecięcy przysmak w domu.

Zdrowe żelki
Składniki:
Owoce: gruszki, jabłka, maliny, jagody, agrest,pomarańcze, mandarynki, truskawki albo domowy sok z mali czy z truskawek,
żelatyna lub agar
Sposób przygotowania: Owoce zmiksuj na gładką masę z wodą, tak, by w sumie osiągnąć ilościowo pół szklanki owocowego przecieru. Zagotuj w garnuszku, dodaj płaską łyżeczkę agar lub żelatyny (żelki będą raczej twarde, jeśli preferujesz bardzo delikatne, spróbuj użyć ½ łyżeczki).
Masę wlej do silikonowych foremek na pralinki i pozostaw do stężenia w lodówce.
Postępuj tak z każdym „kolorem”.