tak-przygotowany-krem-przechowujemy-w-sloiku-fot-artur-wyrzykowski

Proponujemy prosty przepis na smaczny i zdrowy krem czekoladowy.

ZDROWY KREM CZEKOLADOWY (typu nutella)
Składniki:
100 g daktyli,
niepełna ¼ szklanki mleka – może być roślinne – dla uczulonych dzieci,
3 płaskie łyżki kakao,
szczypta soli na czubku noża,
miód lub syrop z agawy
Sposób przygotowania: Daktyle zalej ciepłą wodą i zostaw na kilka godzin albo na całą noc. Im dłużej postoją, tym łatwiej będzie je zmiksować. Następnie odcedź, lekko przyciskając, żeby pozbyć się nadmiaru wody.
Do naczynia włóż namoczone daktyle, wlej mleko, wsyp kakao i sól. Dosłódź miodem bądź syropem z agawy do smaku. Wszystko zmiksuj na gładki krem i przełóż do czystego słoika.